Η πιο ολοκληρωμένη μηχανή αναζήτησης επιχειρήσεων ομορφιάς της πόλης

5 μύθοι για την προστασία μας από τον ήλιο...

 

Ο ήλιος το καλοκαίρι δρα αρνητικά για το δέρμα μας και το σώμα μας... γι' αυτό και ψάχνουμε τρόπους να προστατευτούμε.  Η προστασία από τον ήλιο, ξέρουμε όλοι πλέον καλά, ότι είναι απολύτως απαραίτητη και σύμφωνα με το αμερικάνικο Skin Cancer Foundation, πέντε ή περισσότερα εγκαύματα κατά τη διάρκεια της ζωής μας -όχι ενός καλοκαιριού- διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελανώματος, ενός από τους πιο σοβαρούς καρκίνους του δέρματος.

 

 

Πολλές φορές, όμως, νομίζουμε ότι προστατευόμαστε από τον ήλιο, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε και πάλι εντελώς εκτεθειμένοι και επιρρεπείς, λόγω άγνοιας.

 

 

 

Δείτε ποιοι είναι οι μύθοι όσον αφορά την προστασία μας από τον ήλιο και πάρτε τα μέτρα σας, έτσι ώστε φέτος να είστε ασφαλής και μακριά από άσχημα ενδεχόμενα.

 

 
 
Το σταδιακό μαύρισμα μας προστατεύει από τα εγκαύματα

Σίγουρα το να βγείτε στο δυνατό ήλιο με κάτασπρο δέρμα αποτελεί μια πολύ κακή επιλογή, αλλά η αλήθεια είναι ότι και το μαύρισμα προσφέρει πολύ λίγα σαν προστασία απέναντι στο έγκαυμα στους ανθρώπους με ούτως ή άλλως ανοιχτόχρωμο δέρμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το μαύρισμα (είτε αυτό προέρχεται από φυσικούς τρόπους είτε από τεχνητούς τρόπους) προσφέρει προστασία με δείκτη γύρω στο 2 με 3 στους ανθρώπους που έχουν ανοιχτόχρωμο προς μέτριο τόνο επιδερμίδας, δηλαδή η προστασία του μαυρίσματος ισοδυναμεί με ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας… 

 

 

 

 Δεν χρειαζόμαστε αντηλιακό νωρίς το πρωί

Μπορεί οι ώρες υψηλού κινδύνου να είναι από τις 10 μέχρι τις 4 κι εσείς να φροντίζετε να κάνετε τη γυμναστική σας ή τις εξωτερικές δουλειές σας νωρίς το πρωί, αυτό, όμως, δεν σας κρατά απόλυτα προφυλαγμένους από τον ήλιο. Ο λόγος είναι ότι παρ’ όλο που οι ακτίνες UVB είναι πιο έντονες από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο αυτές τις ώρες, οι ακτίνες UVA υπάρχουν όποτε υπάρχει και φως έξω, ακόμη και νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα ή τις συννεφιασμένες μέρες. Οι UVA εισχωρούν βαθιά στην επιδερμίδα και συντελούν στη δημιουργία καρκίνου του δέρματος, γι’ αυτό μην αμελείτε ποτέ το καπέλο και το αντηλιακό σας.

 

 

Αν φοράμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε

Οι δείκτες προστασίας στα αντηλιακά κάθε χρόνο φαίνεται να ανεβαίνουν και σίγουρα αισθάνεστε πολύ σίγουροι για την αγορά σας, όταν φεύγετε από το φαρμακείο με τον πιο ψηλό δείκτη που βρίσκετε. Δυστυχώς, όμως, η διαφορά στην προστασία που παρέχουν τα αντηλιακά με ψηλότερο δείκτη προστασίας είναι μικρή. Για παράδειγμα, το αντηλιακό με SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UVB του ήλιου, ενώ το αντηλιακό με 30 SPF μπλοκάρει το 97% και με SPF 50 το 98%, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation. Αυτό που πρέπει να κοιτάτε προσεκτικά είναι όχι τόσο ο πολύ ψηλός δείκτης προστασίας, αλλά το να είναι αντηλιακό «ευρέος φάσματος», έτσι ώστε να προστατεύει και από τις UVA, αλλά και από τις UVB ακτίνες. Όσον αφορά το δείκτη προστασίας, προτιμήστε αυτά με 15-30, ανάλογα με το πόση ώρα κάθεστε στον ήλιο, πόσο ιδρώνετε κ.λπ.

 

 

Το «water resistant» σημαίνει αδιάβροχο

Το καλοκαίρι, λογικό είναι να επιλέγουμε τα αντηλιακά με την ένδειξη «water resistant», μιας και κάνουμε μπάνια στη θάλασσα και βρεχόμαστε. Πιθανόν, όμως, να έχετε παρατηρήσει ότι μετά από μια μέρα στη θάλασσα, γυρίζετε σπίτι πάλι κόκκινοι και αφυδατωμένοι, έχοντας βάλει 1-2 φορές μόνο αντηλιακό, πιστεύοντας ότι είναι αδιάβροχο και αντέχει στο νερό. Σας έχουμε νέα: το αντηλιακό δεν είναι αδιάβροχο! Το «water resistant» σημαίνει ότι αν βραχείτε αυτό δεν θα φύγει αμέσως και ότι θα παραμείνει στο δέρμα σας περισσότερη ώρα από το απλό αντηλιακό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει στην επιδερμίδα σας όλη την ημέρα. Κάθε φορά που βουτάτε στο νερό και σκουπίζεστε χάνει μέρος της προστασίας του, γι’ αυτό φροντίστε να το ανανεώνετε συχνά.
 

 

Το καπέλο προστατεύει το κεφάλι και το πρόσωπό μας

Η αλήθεια είναι ότι το αντηλιακό στο πρόσωπο, ειδικά όταν ιδρώνουμε, δημιουργεί άσχημη αίσθηση και το καπέλο αποτελεί μια καλή λύση. Αυτό που συμβαίνει, όμως, είναι ότι το καπέλο μπλοκάρει τις ακτίνες που έρχονται κατευθείαν από ψηλά, όχι όμως κι αυτές που αντανακλούν από το έδαφος –και μη νομίζετε ότι από αυτές δεν κινδυνεύετε. Η αντανάκλαση στο νερό, την άμμο, αλλά και το χιόνι είναι αρκετή ώστε να προκαλέσει ζημιά, γι’ αυτό εκτός από το καπέλο, φορέστε το αντηλιακό, αλλά και γυαλιά ηλίου για μεγαλύτερη προστασία.

 

 

Fashion Editor: Δήμητρα Καραμπά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)